Belang van goed onderhoud van een turbine/hoekstuk

Goed en zorgvuldig onderhoud van turbines en hoekstukken is van belang. Wanneer het onderhoudt niet zorgvuldig en op de juiste manier gedaan wordt, loopt u kans dat de instrumenten sneller slijtage oplopen en hierdoor sneller vervangen of gerepareerd moeten worden. Daarom is het belangrijk dat de instrumenten op de juiste manier worden schoongehouden.

lees verder

Hoe onderhoudt u uw turbine of hoekstuk op de beste manier?

Vóór en na elke behandeling met een turbine of hoekstuk moet het instrument worden gereinigd en gesteriliseerd. Dit kunt u op verschillende manieren doen.

Ter voorbereiding van het onderhoud van het desbetreffende instrument verwijdert u de turbine van de koppeling of van de micromotor in het geval van een hand-of hoekstuk en u verwijdert de boor uit het instrument.

Kiest u er voor om de instrumenten handmatig te reinigen dan begint u met het reinigen van de buitenkant van het instrument. U kunt een geschikte borstel gebruiken in combinatie met koud stromend water wat tenminste van drinkwaterkwaliteit moet zijn. Als u de buitenkant van het instrument goed heeft schoongemaakt gaat u over met het desinfecteren van het instrument. U kunt dit doen met een desinfecterend doekje of alcohol. Het is van groot belang dat u het instrument niet onder dompelt in een desinfecterende vloeistof.

Zijn de bovenstaande stappen voltooid dan kunt u het instrument gaan smeren. Gebruik het juiste spuitneusje op de olie spuitbus. Breng het spray neusstukje in de basis van het instrument in, terwijl u dit doet houdt u de bus rechtop. Spray gedurende minimaal 2 seconden het instrument goed door. Tijdens het smeren van het instrument wordt aangeraden om de boor te verwijderen, anders loopt u risico dat de boor vast komt te zitten. Veeg overtollige olie weg met een droge doek en laat de instrumenten uitlekken op een instrumenten standaard. Tip: Voor een goede werking van de boorkop, dient de spantang regelmatig geolied te worden door de olie rechtstreeks in de kop te spuiten.

Nadat u de instrumenten heeft gesmeerd en heeft laten uitlekken dienen de gereinigde instrumenten gesteriliseerd te worden. U kunt dit doen door de instrumenten verpakt te steriliseren. Na de sterilisatie kunnen de instrumenten steriel worden opgeborgen voor de volgend behandeling.

Er zijn ook andere manieren om uw turbines en hoekstukken schoon te maken. hiervoor zijn verschillende smeerstations / hoekstukkenreinigers beschikbaar. Een van de voordelen van smeerstations zijn dat het tegelijkertijd kan reinigen en smeren. Wat voorheen een tijdrovende bezigheid was, verrichten de smeerstations/ hoekstukkenreinigers in een fractie van de tijd vergeleken met handmatig smeren. Informatie hierover kunt u opvragen bij Arseus Dental.

Een aantal tips van onze technische dienst

  • Laat de instrumenten na het handmatig smeren uitlekken op instrumentenplateau met de boorkop omhoog zodat overtollige olie uit het instrument kan verdwijnen.
  • Laat de instrumenten niet in een bekertje met water of alcohol staan, omdat de kogellagers hierdoor de smering kwijtraken en door extra slijtage sneller defect kunnen raken.
  • Nadat de instrumenten gesteriliseerd zijn, hoeft het instrument niet meer gesmeerd te worden. De achtergebleven olie die door vooraf te smeren in het instrument achter gebleven beschermd de kogellagers tegen de sterilisatie temperatuur en is voldoende voor een behandeling.

Mocht u meer willen weten over het onderhoud van uw instrumenten?

Onze accountmanagers staan voor u klaar en kunnen u hier verder over informeren.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Contact

Verstuur