Bent u van plan uw praktijk uit te gaan breiden met een extra behandelkamer? Vraagt u zich af of uw huidige behandelkamers wel voldoen aan alle eisen die op dit moment gesteld worden op het gebied van onder andere hygiëne? Misschien werkt u op dit moment wel helemaal niet prettig in uw kamer, doordat het behandelmeubel helemaal niet logisch is ingedeeld. Of misschien gaat u wel een hele nieuwe praktijk (ver)bouwen, en twijfelt u over de meest efficiënte indeling en routing van uw behandelkamers?
Als u een behandelkamer gaat inrichten zijn er een hoop zaken waar u goed op moet letten. U wilt natuurlijk voldoen aan alle richtlijnen die gesteld worden aan een behandelkamer, maar daarnaast wilt u en uw personeel ook prettig kunnen werken, en wilt u uw patiënt op zijn gemak stellen. Misschien vind u het belangrijk om de behandelkamer juist zo efficiënt en praktisch mogelijk in te richten, om een zo hoog mogelijk rendement uit uw praktijk te halen.
Naast de bestaande wet- en regelgeving is het inrichten van uw behandelkamer een stukje maatwerk. Iedere praktijk is anders, iedere ruimte is anders, en iedere patiënt en behandelaar zijn weer anders. Bij het inrichten van uw ideale behandelkamer is het dus van belang u zelf de vraag te stellen wat u belangrijk vind in uw praktijk. Wat voor type behandelingen wilt u gaan uitvoeren? Wat voor type patiënten gaat u behandelen? Wat is uw ambitie binnen uw praktijk, en welke doelen wilt u graag behalen?
‘Ik wil graag dat mijn patïenten centraal staan’
Helaas komt het nog geregeld voor dat patiënten bang zijn om naar de tandarts te gaan. Je wilt deze patiënten natuurlijk zoveel mogelijk gerust stellen. Om dit te kunnen bereiken is het van belang om vooraf te bepalen op welke doelgroep patiënten u zich vooral wilt gaan richten. Een kind stel je natuurlijk op een andere manier gerust dan een volwassen persoon.
De Amalia kinderkliniek in Kerkrade richt zich specifiek op kinderen. Door de praktijk om te toveren in een onderzeeboot hebben kinderen niet meer door dat ze eigenlijk op bezoek zijn bij de tandarts. In de behandelkamer kan het gehele behandelmeubel weg geschoven worden in de wand. Pas als de patiënt rustig plaats heeft genomen in de behandelstoel, wordt het gehele meubel buiten het zicht van de patiënt tevoorschijn gehaald. Door gebruik te maken van bijpassend fotobehang in de stijl van de praktijk, en leuke ‘puzzel tegels’ op het plafond boven de stoel, wordt de aandacht van de patiënt op andere dingen gevestigd dan op de behandeling die gaande is.
In de solopraktijk van Annemarie Koch in Hoofddorp is er volop aan het comfort van de patiënt gedacht door de patiënt in de behandelkamer van alle gemakken te voorzien. Er is een kapstok aanwezig waar de patiënt zijn jas kan ophangen. Na de behandeling is er een wasbakje met spiegel aanwezig zodat de patiënt nog even kan spoelen. Er is eer bankje aanwezig voor familie leden, en een aantal vitrines in de maatwerk kast die speciaal voor haar praktijk gemaakt is, zorgen voor een leuke sfeer.
‘Ik wil op een gezonde en prettige manier kunnen werken mijn praktijk’
Als u op de verkeerde manier achter uw stoel of uw behandelmeubel zit, kan dat lijden tot allerlei fysieke klachten. Tandheelkundig personeel zit vaak langdurig in een asymmetrische en gespannen houding. Klachten aan de rug, schouders en polsen komen hierdoor dan ook veel voor. Het type behandelstoeltje waar u op zit, maar ook zeker de indeling van uw behandelmeubel, zorgen ervoor dat u uw werk op een zo prettig mogelijke manier kunt verrichten.
Door u zelf onder andere af te vragen hoe u wilt gaan werken achter de stoel, wat voor type behandelingen u gaat uitvoeren, en wat u daarbij nodig heeft, zorgt u ervoor dat uw meubel zo optimaal mogelijk wordt ingedeeld.
Om prettig en ontspannen te kunnen werken, is daarnaast ook de juiste praktijkverlichting in combinatie met natuurlijk licht van essentieel belang. Het creëert een comfortabele werkomgeving, verhoogt uw productiviteit en draagt bij aan de gezondheid van u zelf en uw personeel. Mocht de behandelkamer niet direct grenzen aan een raam, kunt u door middel van glas zoveel mogelijk licht de kamer binnen laten vallen. Naast het natuurlijk daglicht, speelt de praktijkverlichting een belangrijke rol. De type lichtbron, de hoeveelheid lichtbronnen, en de lichtverdeling in de ruimte zijn hierin belangrijk.
Bij Centrum voor Parodontologie in Tilburg hebben we door middel van zoveel mogelijk glas, en de juiste werkverlichting in combinatie met ‘open ceilings’ een zo prettig mogelijke werkomgeving gecreëerd. Ondanks dat de kamers niet direct grenzen aan een raam met uitzicht naar buiten, heb je in de kamers geen opgesloten of benauwend gevoel.
Om u zelf en uw personeel zich thuis te laten voelen in uw praktijk, is het belangrijk om een werkplek te creëren waar u zich prettig in voelt, en die voldoet aan uw smaak. Een moderne en frisse praktijk zorgt ervoor dat uw personeel graag naar zijn werk komt. Bij Waanders tandheelkunde & mondverzorging in Zelhem hebben we een moderne uitstraling gegeven aan de behandelkamers, door te werken met een visgraat vloer, en mat zwarte meubels.
‘Ik wil een goed rendement halen uit mijn investeringen’
Door de juiste route en indeling van uw behandelkamers, verhoogt u uw efficiëntie in de praktijk. Dat wilt zeggen dat u in zo’n kort mogelijke tijd zo veel mogelijk werk kunt verrichten met zo min mogelijk handelingen. In sommige praktijken kan er wel 30% van de werktijd verloren gaan! Dit zit vooral in de gekruiste looplijnen en doordat bepaalde zaken op de verkeerde plek aanwezig zijn.
Door bijvoorbeeld te werken met tubs en trays kunt u tijd- en kostenbesparend te werk gaan. De tray is een plateau waarop op geordende wijze het instrumentarium klaar ligt per behandeling. De tub is een bak van enkele centimeters diep waarin zich de bijbehorende gebruiksmaterialen bevinden. Door te werken met verschillende kleuren trays & tubs, en deze kleuren te koppelen aan de verschillende type behandelingen die u uitvoert, zijn altijd de juiste instrumenten en gebruiksmaterialen op de juiste plek aanwezig. Daarbij houdt u altijd het overzicht op de voorraad verbruiksmaterialen, en houdt u uw behandelmeubels zo compact mogelijk.
Bij Mondzorg Meerssen wordt er volop gebruik gemaakt van de ‘tray en tub systemen’. Naast dat iedere behandelkamer zijn eigen kleur en thema heeft, zijn alle trays en tubs op kleur gesorteerd en gekoppeld aan een type behandeling. De behandelmeubels zijn zo efficiënt mogelijk ingericht. Aan de achterzijde van iedere behandelkamer kunnen de trays en tubs aangevuld of weggebracht worden, kan het vuilnis geleegd worden, en kan de voorraad disposables aangevuld worden.
‘Ik wil graag voldoen aan alle wet- en regelgeving’
Hygiëne in de behandelkamer van uw praktijk is ontzettend belangrijk. Elke behandelkamer moet voldoen aan de WIP Richtlijnen. Na iedere behandeling moet de behandelkamer gedesinfecteerd worden, en er mag in de ruimte nergens vuil of stof tussen komen. Door bijvoorbeeld een behandelmeubel aan te schaffen waar rubber tussen de verschillende lades aanwezig is, houd u uw meubel stofvrij, en door bijvoorbeeld voor een type werkblad op uw meubel te nemen met een antibacteriële beschermlaag, zorgt u ervoor dat bacteriën en virussen op afstand blijven.
Daarnaast zorgen bijvoorbeeld een ronde spoelkom en afgeronde handgrepen op meubel ervoor dat u uw meubel snel en gemakkelijk kunt desinfecteren. Door te kiezen voor een vloer zonder naden of kieren, zorgt u ervoor dat er geen vuil tussen terechtkomt.
Mocht u hulp nodig hebben met het ontwerpen van uw behandelkamer? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak met een van de interieurontwerpers van Archimed Dental. Zij helpen u graag verder met het de juiste indeling en routing van uw behandelkamer(s), de indeling van uw behandelmeubel, en het kiezen van de juiste materialen, kleuren en sfeerbepaling.
Vul hier uw gegevens in en wij nemen contact met u op.
"*" geeft vereiste velden aan